Schulden

One-Apeldoorn heeft een aantal werkvelden gemaakt waarin de diakenen kunnen samenwerken. In het werkveld " Werk & inkomen" wordt nagedacht en invulling gegeven aan een aantal praktische onderwerpen welke je als diaken kan tegenkomen.

Een onderwerp waar we als diakenen binnen Apeldoorn mee te maken kunnen krijgen is " schulden". Zeker in deze Coronatijd en de nasleep ervan. 

Maar wanneer onstaat een schuld en wanneer gaat dat over in een " echt probleem" en kom je er zelf niet meer uit. 

Misschien denk je wel "ach, dat komt in mijn gemeente niet voor". Ik ken iedereen, ze hebben het allemaal goed, weet ook niemand die schulden zou kunnen hebben. Hoor er ook nooit wat over in de diaconievergadering. En toch blijken ze er opeens te zijn. 

Betekenis

De som/omvang van alle schulden. De mate waarin schuld voor een land, onderneming, huishouden of persoon hinderlijk is c.q. de financiële gezondheid in de weg staat. ...

Hoe onstaan ze

 Het klinkt redelijk ingewikkeld als je leest wat de betekenis is. Maar het is heel eenvoudig om erin terecht te komen. Je wordt plotseling ontslagen en even de huur, gas/water en licht niet kunnen betalen. Geen financiele buffer hebben, een scheiding. Zo zijn er nog voorbeelden waardoor je ongewild in de schulden terecht kunnen komen. En dan is het tegenwoordig eenvoudig om net dat beetje extra  wat je te kort komt makkelijk kunt lenen bij een kredietverstrekker. Het lijkt zo mooi, maar schijn bedriegt. De rente is vele malen hoger en voor je het weet is de schuld enorm veel hoger dan voor de lening. 

Signalering

Bovenstaand is maar één voorbeeld. Er zijn nog talloze te bedenken hoe je aan schulden kunt komen. Als diaken kom je het misschien ook wel een keer tegen in je periodes dat je diaken bent. Hoe kom je erachter dat iemand schulden heeft? Kun je het zien? En wat kun je of moet je ermee? Moeilijke vragen. 

Een aantal stappen

Na de signalering, of misschien is er wel iemand uit de gemeente die je erop gewezen heeft, is het verstanding om te proberen erachter te komen hoe hoog de schulden zijn. En misschien nog belangrijker is te weten te komen of er directe nood is. Zo,ja? Kijk of vanuit de diaconie bijgesprongen kan worden. Niemand, binnen of buiten de gemeente, mag tekort hebben aan eten en drinken. Die nood moet allereerst worden opgevuld.

Daarna is het tijd om in kaart te brengen wat en waar de nood is. Ga als diaken of diaconie niet zelf hulpverlener worden, maar ga zo snel mogelijk over op het inschakelen van professionele hulp. Stichting Schuldhulpmaatje kan in dit soort gevallen veel betekeken. Het is dan ook goed om met hun contact op tenemen en de hulpverlening bij Schuldhulpmaatje neer te leggen.

Kortom. Kom je het tegen als diaken en wil je wat doen voor dit gezin of persoon? Verleen financieële eerste hulp op het gebied van eten en drinken. Dit mag ook in de vorm van een boodschappenpakket. Verschilt per situatie uiteraard. Maar ga als diaconie zeker niet de hulpverlener willen zijn. Dit kan ook averrechts werken en naderhand verkeerde gevoelens oproepen. De diaconie is ervoor om er voor iemand te zijn en op weg te helpen om weer door te kunnen. Toon medeleven, een luisterend oor en troost aan de betrokkenen. Vaak is het meer dan aleen een finacieel probleempje.